Léto na Mokré

… místa a aktivity, které máme rádi.

Stezka kolem Olšiny

Nádherná procházka kolem rybníka Olšina, který se nachází v docházkové vzdálenosti od chalupy a leží na okraji boletického újezdu. Jdeme z Mokré napřímo mezi pastvinami a pak lesem přes osadu Ořechovka. Zpátky si cestu zpříjemníme tím, že popojedeme vláčkem na stanici Žlábek, která už je ca. 2,5 km od chalupy.

TIP: Na Olšině v kempu je restaurace, kde výborně vaří. Točí tam Plzeň.

Když hodně prší, stezka kolem rybníka bývá rozmočená a s kočárkem to může být náročné. Aktuální stav schůdnosti stezky

Štoly a zase štoly

Mokrá byla za Schwarzenberků významným těžebním centrem grafitu. V okolí narazíme na pozůstatky dolů, které jsou nyní již bezpečně uzavřeny a zajištěny. Koho tato tématika zajímá, doporučujeme navštívit štoly v Českém Krumlově, které jsou otevřené veřejnosti.

TIP: Když jdeme na vlak, je Portál Josefovy dědičné štoly zhruba v polovině cesty a vytéká z ní výborná pramenitá voda.

In-line bruslení okolo Lipna

Na Lipně máme jednu z nejlepších stezek na bruslení v ČR. Kopíruje jezero a provede nás panenskou krajinou chatových osad stejně jako centrem obcí, kde se dá dobře odpočinout a načerpat síly v některé z mnoha kaváren a restaurací.

TIP: Popojedeme autem do Frymburku (ca. 10 min) a vydáme se na bruslích kolem vody. V Lipně přejedeme hráz a vracíme se po druhém břehu až do Frýdavy, ze které lze zpáty do Frymburka přeplout jezero na trajektu. Poslední 3km z Výtoně do Frýdavy se jede po silnici, která je ovšem široká a málo frekventovaná. Její povrch je také vhodný pro bruslení. Trajekt je po většinu roku v provozu pro pěší, cyklisty, i auta a má pravidelný jízdní řád.

Tato trasa je vhodná i pro kola.

Lipno na kole

Lipensko nabízí nepřeberné množství cyklostezek. Jsou různé délky i náročnosti a mají jedno společné. Jsou nádherné a dobře udržované.

Na Lipenskou magistrálu se pohodlně dostaneme od chalupy po nově zbudované cyklostezce, která vede z Mokré do Muckova a dále. Lipenské cyklostezky pro inspiraci.

TIP: Někdy, a to hlavně v létě, upřednostňujeme klidnější trasy v okolí chalupy a dále od Lipna. Zajímavá trasa vede po rozhraní Boletického vojenského újezdu a provede nás panenskou přírodou. Ovšem také poznáme, že újezd je doopravdy až bizarně vojenský.

Pramicí po Lipně

Pro naše hosty je zdarma k dispozici pramice ukotvená na jezeře. Rádi ji využíváme k projížďce, nebo se jenom vydáme k břehům Malého Lipna, které nabízí nespočet romantických plážiček, kde člověk stráví v naprostém soukromí celý den ani neví jak.

TIP: Na Lipně plaveme v každém ročním období!

Rybaření na Lipně

Naše pramice je k dispozici také rybářům a je ukotvena na rybářsky velice atraktivním místě. Využijte ji pro zavážení, nebo k chytání na mělčinách, bohatých na dravce.

TIP: Podívejte se v knihovně na chalupě do knížky “Lipno – Krajina pod hladinou” na dobové fotky zátoky, kde jsou čitelné mělčiny a pozůstatky zatopených dolů. Právě tato místa nabízí dnes rybám útočiště a rybářům velkou šanci na úlovek.

Vláčkem do srdce Šumavy

Z nedaleké železniční zastávky “Žlábek” (10 min. na kole – ca. 2,5km) můžeme i s koly podnikat výlety do srdce národního parku. Jede až k německým hranicím a po cestě je mnoho zajímavých míst odkud se dá plánovat cesta zpátky.

TIP: Doporučujeme dojet do Stožce, případně až do Nového údolí a naplánovat vyjížďku po cyklostezkách podél Schwarzenberského plavebního kanálu do Horní Plané, odkud lze zase využít vlak zpátky domů. Zastávek je hodně a lze plánovat různé délky i náročnosti výletu.

Vyjížďka na koních

Aktuálně pozastaveno, ale možno prověřit situaci na místě, případně se vydat na poníky.

Přímo na Mokré nabízí naši sousedé výjižďky na koních, či je možné se zastavit a podívat se co to obnáší se o takového bucefala starat. Více informací a rezervace.

TIP: Pokud by byl kůň moc, naše kolegyně chová poníky a ráda děti povozí na nedaleké Radslavi. Tam se nachází i velice příjemná pláž s občerstvením a je to kousek. Doporučujeme jako tip na výlet s koupáním a poníky. Marcela, tel. +420777354681

Koupání ve víru tance

V nedaleké Černé v Pošumaví (3 km) jsme si oblíbili Windy point.

Nabízí nádhernou písečnou i travnatou pláž, vynikající koktejlový bar a moc dobré občerstvení. Zároveň se zde pořádají koncerty a roztodivné akce, které si moc užíváme, když už je toho klidu na Mokré příliš i na nás.

TIP: Využijte půjčovnu surfů přímo na Windy pointu, nebo zavítejte do sousedního kempu Jestřábí, kde lze zapůjčit vybavení snad na jakoukoli myslitelnou letní či zimní aktivitu. Co všehcno se dá dělat.

Blog at WordPress.com.